Jokkmokk Gratistidning är här!

"Jag har många gånger önskat att någon kunde starta upp en lokaltidning som kan läsas av alla, och där det finns utrymme för alla", berättar Andreas Viklund och gör tummen upp...

Norrbottensägda Norrbotten Gratistidning ger ut tidningar i Kiruna, Pajala och vid kusten. Grundtanken är att tidningarna skall innehålla ”Local News” och vara lokala och relevanta.

Och nu är turen kommen till Jokkmokks kommun, genom Jokkmokk Gratistidning. Ansvarig för det redaktionella arbetet på plats och försäljning av annonser via CrossMedia-abonnemang blir Andreas Viklund. Andreas brinner för berättande i olika former, och har fotograferat, filmat och skrivit om händelser och evenemang i Jokkmokk med omnejd i ett flertal år. Och utöver det jobbat med kommunikation, marknadsföring och mediaproduktion i nästan 20 år.

”För min del är det självklart att vara med på denna resa”, säger Andreas. ”Jag kommer till stor del att göra precis samma sak som jag har har gjort tidigare, som att fotografera och skriva om aktuella händelser, evenemang och lokala ämnen. Den stora skillnaden blir omfattningen, formatet och den lokala räckvidden som en lokal tidning ger”, förklarar Andreas och syftar till att Jokkmokk Gratistidning kommer att delas ut till alla hushåll och företag i kommunen.

”Jag har många gånger önskat att någon kunde starta upp en lokaltidning som kan läsas av alla, och där det finns utrymme för alla. Det finns så mycket att berätta om, även i en befolkningsmässigt liten kommun som Jokkmokk. Berättelser som egentligen aldrig når ut i de traditionella länstidningarna som NSD och Kuriren. Men det slog mig också att denna ‘någon’, lika väl kan vara jag själv…”, avslutar Andreas.

 

Ansvarig utgivare med rötter från orten

Peder Gidlund, ansvarig utgivare har rötter från trakten.

En av ägarna och ansvarig utgivare är Peder Gidlund från Kiruna och som berättar att det finns naturliga kopplingar till Jokkmokk och ser fram emot satsningen och att få lyfta fram allt spännande som händer i Jokkmokks kommun.

– Min mor Siv hette som ung Jonasson i efternamn och växte upp i Puottaure mellan Vuollerim och Kåbdalis innan hon så småningom flyttade upp till Kiruna. Mormor och morfar hette Dagmar och Elof och drev lanthandeln i byn och jag har massor av roliga minnesbilder därifrån på den tiden det begav sig, berättar Peder Gidlund.


Lokal redaktion

Den lokala redaktionen för Jokkmokk Gratistidning blir från starten mobil, men arbetet kommer att utgå ifrån ett kontor vid Lars Piraks torg på Föreningsgatan 1 i Jokkmokk, i anslutning till Jokkmokks It-Center.


Bakgrund

Första numret av Jokkmokk Gratistidning ges ut vecka 47 och om det finns underlag och intresse från annonsörer och läsare är tanken att kunna komma ut en gång i veckan i början av 2018.

Jokkmokk Gratistidning har även en lokal webb – jokkmokk.gratistidning.com och lokalteve jokkmokk.lokalteve.se där videoklipp med Jokkmokkskoppling från Youtube och Facebook länkas in.

Utöver gratistidningar i Norrbotten ger man även ut Norgetidningen – Velkommen til Sverige och turisttidningarna Winter och Glad Sommar.