Premiär för mikro-bryggeri i Jokkmokk

David Björkén, Annika Fredriksson och Jonas Vannar startar Jokkmokks Bryggeri och lanserar sin öl under 1-3 februari 2018. Foto: Jokkmokks Bryggeri.

Tre erfarna entreprenörer startar öltillverkning i nya gemensamma bolaget Jokkmokks Bryggeri. Affärsidén vilar på kärleken till mat, dryck och hantverk; att på plats kunna skapa något lokalt, spännande och unikt. Jokkmokk som plats har fantastiska förutsättningar.

– Vi siktar på en lansering under Jokkmokks marknad, säger David Björkén.

Bakom Jokkmokks Bryggeri – Arctic Craft Beer, står David Björkén, Jonas Vannar och Annika Fredriksson. De har var för sig under lång tid, haft ett stort intresse för lokalproducerade produkter kopplade till regionens unika arktiska kultur och natur. Verksamheten kommer vila på en småskalig och hållbar grund, där de tre parternas olika kompletterande kompetenser skapar förutsättningar att lyckas.

-Vi ser att intresset för unika och lokala livsmedel generellt växer stort. Marknaden för hantverksöl är pådriven av en mikrobryggeritrend som pågått sedan 90-talet och marknaden växer stadigt. Allt fler nöjer sig inte med att dricka ganska karaktärslösa öl från de stora jättarna; man vill upptäcka smaker, nyanser och uppleva det hantverksmässigt producerade. Man vill smaka på platsens förutsättningar och hantverket, säger David.

David med sin sommelierexamen och sina många år som marknads- och kommunikationskonsult inom vinbranschen stärker företagets möjligheter att både lyckas med att utveckla populära smaker samt att navigera sig fram i det reglerade marknadssystem som omgärdar alkoholhaltiga produkter. Han lämnade Sveriges största marknadskanal för vinimportörer – Vinguiden, och flyttade till Jokkmokk i januari 2017 för att börja arbeta som kommunikatör vid Jokkmokks kommun.

-Vi har fått många goda råd och hejarop av kollegor i Jokkmokk som arbetar med andra typer av livsmedel samt stort stöd av näringslivsbolaget Strukturum för att kunna gå från idé till verklighet, säger David.

Jonas Vannar är renskötare, har en examen i biologi, producerar redskap för rennäringen och har lång erfarenhet av att driva företag inom livsmedelsbranschens primärproduktion där han sedan barnsben varit renägare i Sirges sameby.

– Jag är van att vara i matverksta’n. För mig finns en röd tråd som knyter samman mitt liv som renskötare där jag är van att producera, förädla och äta naturlig mat med kvalitet. Nu adderar jag drycken, säger Jonas.

Jonas menar vidare att det i Jokkmokk finns en kultur och livsstil hos befolkningen där nedärvd och traditionell kunskap och kompetens ligger till grund för den egna självförsörjningen av kvalitetsmat. Man slaktar, styckar, röker, gravar, plockar bär, syltar och saftar. Det har även blivit en naturlig grogrund för näringsverksamhet.

– Det har växt upp ett antal företag som med hantverkstraditioner hittat ett utrymme på marknaden – Jokkmokkskorv, Jokkmokksbär och Skabramosten är några exempel, menar Jonas och konstaterar glädjande att:

– Provbryggning pågår, så nu lägger vi även till arktiskt hantverksöl till Jokkmokksfamiljen.

Annika Fredriksson är en erfaren och prisbelönt entreprenör och utvecklingsstrateg som brinner för en hållbar landsbygdsutveckling. Hon menar att individ och samhälle måste ställa om till en mer hållbar livsstil och det ligger i allas möjlighet att göra något för att bidra.

– Jag gillar den innovativa och företagsamma kulturen som genomsyrar Jokkmokk, Här finns initiativkraft, en kvalitetsinriktad småskalighet och naturnära livsstil som gör att man ligger i framkant genom att vara morgondagens moderna samhälle redan idag. Det känns därför helt rätt att vara med och starta verksamhet här, säger Annika.

Jokkmokk har en lång historia som mötesplats och smältdegel för kulturer och människor och handel. Företaget har intentionen att fortsätta bidra till denna tradition genom att erbjuda olika upplevelser för både besökare och befolkning. Tillsammans med lokala, regionala och internationella samarbetspartners kommer Jokkmokks Bryggeri paketera dryckesprovningar, kultur- och smakupplevelser.

– Lokala företag främjar andra lokala företag och skapar en livskraftig lokal ekonomi. Den genuina, närproducerade småskaligheten är en framgångsfaktor, menar Annika.

En viktig pusselbit för starten av det nya bryggeriet har varit att hitta rätt lokal för verksamheten och nu har ett kontrakt tecknats för en produktionslokal i samma fastighet som Jokkmokkskorv och Sápmi ren och vilt. I januari planerar företaget att bryggprocessen ska vara i full gång.

– Det känns verkligen som vi är i gott sällskap. Företagsamheten i Jokkmokk sjuder och det startas många nya verksamheter inom upplevelsenäringarna. Och det är de många engagerade och initiativrika människorna som gör platsen, avslutar ägartrion.

Källa: Jokkmokks Bryggeri