Barnens julfest – en tradition sedan nästan 100 år

Ringdans på 2016 års julfest Porjus. I år arrangerades festen den 10:e december.

Att Jokkmokks vintermarknad har en lång historia vet de flesta om. Men att den kanske näst äldsta årligen återkommande traditionen i kommunen är barnens julfest i Porjus, är inte lika känt.

Den andra söndagen i december varje år arrangerar husmodersföreningen, HF Aktiva Kvinnor Porjus, den stora julfesten för barnen. Arrangemanget hölls för första gången redan 1923 och har återkommit varje år sedan dess med undantag för ett år under 1940-talet då festen ställdes in på grund av andra världskriget. Julfesten har varit sig lik genom åren, med återkommande inslag som ringdans, sång, luciatåg, lotterier, försäljning av fika, bröd, varmkorv, skinka och dopp-i-grytan. Och så avslutningen med besök av tomten som delar ut godispåsar till barnen.

Lokalerna har däremot varierat under årens gång. Förr anordnades festen i Gamla Skolan i Lillselet, och på senare tid var det medborgarhuset Sarek som fylldes av springande och stojande barn. 2017 års julfest, som anordnades på LaponiaPorten, var den 94:e i ordningen och den blev välbesökt och uppskattad av såväl stora som små även i år.

Skinka och dopp-i-grytan, en klassiker på barnens julfest i Porjus.