Jag vill leva i ett samhälle där alla tar hand om varandra

Mostafa Jafari, elev på Lapplands gymnasium i Jokkmokk.

Jag var i skolan och väntade på att kemilektionen ska börja. Vi skulle ha prov den dagen. Klockan var mycket men läraren inte kom. Fysikläraren berättade att det har hänt en olycka och kemilärare kan inte kunde komma för att han jobbade som brandman. Några av elever blev glada som laxar för att de slapp göra provet den dagen.

Var olyckan så hemsk att de behövde brandsläckare? Inga visste så länge. Jag var väldigt nervös och tänkte på de som var i bilarna, medan alla plockade in sina datorer i väskorna med ett leende i ansiktet. Alla ville bara slippa lektionen och gå hem. Ingen verkade bry sig om det fanns personer med i olyckan. Tänk om någon dött där!

Efter en stund mötte jag min svenskalärare. Vi båda var oroliga om någon hade skadat sig i olyckan. Hon scrollade på mobilskärmen och letade efter nya information om olyckan.
– Osshh kolla! Bilarna ska ha börjat brinna, sa läraren. Det var en obehaglig känsla!
– Har någon skadats? frågade jag.
– Jo fyra personer av de fem inblandade i olyckan har förts iväg med ambulans. Två av dem fördes till vårdcentralen i Jokkmokk för kontroll och två andra, en förälder och ett barn har förts till sjukhuset Gällivare står i NSD, sa läraren. Skadeläget var oklart och även orsaken till olyckan.

Jag var väldigt upprörd och röd som en tomat. Samtidigt tänkte jag på vems fel som kunde ha orsakat olyckan? Var det någon som körde för fort eller vile båda komma fram tidigare? Kanske var det halkiga vägar. Sådana frågor vred sig i mitt huvud. Vill du riskera andras liv för att vinna en minut? Är det så att vi inte bryr oss om de vi inte kan se? Tänk på barnen och föräldern som fördes till sjukhuset. Ingen vill vara den som skadar någon oskyldig. Trots det kör många alldeles för fort.

Jag vill leva i ett samhälle där alla bryr sig om varandra. Hur vill du leva?

/Mostafa Jafari, elev på Lapplands gymnasium i Jokkmokk

PS. Till saken hör att svenskaläraren heter Emma Nilsson. På onsdag den 28:e mars fyller Emma 40 år och vi vill passa på att gratulera Emma på hennes stora dag. Med sin innerliga värme och sitt stora engagemang stärker Emma elevernas självkänsla och lyfter deras språk till nya höjder. Utan dig ingen krönika! Vår bästa Emma, ett stor varm kram till dig och ett rungande hipp, hipp, hurra!