Stoorstålka prisade av Norrlandsförbundet

Pier-Niilá Stålka och Lotta Stoor tog emot Olof Högbergplaketten av Sven Holmqvist, Norrlandsförbundet. Foto: Ludvik Wästfelt.

Vid det sista kommunfullmäktigesammanträdet innan sommaren, måndagen den 11:e juni i Laponiaporten i Porjus, delade Norrlandsförbundet ut hedersbelöningen Olof Högberg-plaketten till Pier-Niilá Stålka och Lotta Stoor som tillammans driver företaget och butiken Stoorstålka.

Olof Högberg-plaketten har sedan 1955 delats ut till personer som har gjort förtjänstfulla kulturella gärningar och som väsentligt bidragit till att norrländska förhållanden blivit uppmärksammade och därigenom gjort avtryck i omvärlden. Motiveringen för Lottas och Pier-Niilás pris lyder: ”För målmedvetet och framgångsrikt arbete med samiska designprodukter vars djupa förankring i den samiska kulturen kommit att spela en viktig roll i Sápmi”. Priset delades ut av Sven Holmqvist, som representerade Norrlandsförbundets länsgrupp för Norrbottens län.

-Vi är jätteglada, naturligtvis. Det är ingen vana direkt för oss att ta emot priser. Det är hedrande och en ära. Vi vill tacka hela Jokkmokk som tagit emot oss så väl och att vi får leva och verka här, säger de två pristagarna.

Det är andra gången på två år som någon av Norrlandsförbundets hedersbelöningar går till mottagare i Jokkmokk. 2016 prisades Magnus Kvickström, Jokkmokks Korv, med Norrlandsförbundets pris Norrlandsbjörnen för särskilda
insatser inom samhälls- och näringsliv.